Lasten sunnuntai Vapriikissa 1.3.2015

Vapriikki on museokeskus Tampereella. Sieltä löytyy Postimuseo, luonnontieteellinenmuseo, jääkiekkomuseo, kivimuseo, maakuntamuseo ja vaihtuvia näyttelyitä. Iso kompleksi. Suosittelen vierailemaan. Ehkä silti Tamperelaisena siellä useamman kerran jo vierailleena, se tuntuu jo aika nähdyltä.

Suunnistin kahden lapsen 7v. & 1v. ja kuusikymppisen äidin kanssa kohti lasten tapahtumaa kevään kunniaksi. Aikuiset pääsi lastenlipulla 4€/kpl ja lapset alle 18v. ilmaiseksi. Luvassa olisi erilaisia ratoja, pajoja ja Disko!

Tiskillä palveltiin ihan hyvin, saatiin kauheasti esitteitä mutta ohjeistus jäikin puolitiehen. Kun päätimme vierailla Pyhiinvaellus-näyttelyssä (..ja samalla eskarilainen tahtoi suorittaa pyhiinvaelluspassin) Museonvartija (vanhempi naisihminen) käveli äitini luokse ja sanoi tiukkaan sävyyn: reppu pois selästä, tulee kallis museovierailu jos jotain putoaa. Äitini oli hieman ymmällään koska, ennen ei ollut asiasta kuullut. " Kyllä, museoissa on sääntönä ollut aina, että reppujen kanssa ei saa kulkea!" kertoi vartija. Selvä, reppua sai kantaa kädessä.Kuulemaa asiasta olisi lippuluukulla kuulunut infota. Vartijarouva töksäytti asian hieman töykeästi. Kävimme kysymässä asiaa meitä palvelleelta kassalta, joka totesi myös aika töykeästi, että kuva on seinässä. Samassa missä on kerrottu, ettei juomien, ruokien tai salamoiden käyttö ole sallittua. Näin oli. Isot olkalaukut tai juoksentelevat lapset olisivat myös voineet jotain kaataa? no, ehkä reppu on uhkaavampi.

Tämän jälkeen jäin pohtimaan miksi niin usein museohenkilökunta on tiukanoloista väkeä? 

Olen ollut muinoin (2000-luvun alussa) harjoittelussa Tampereen taidemuseolla ja voin varoittaa! Älkää menkö :( sain vain istua ja lukea Kalevalaa. Ei heillä ollut mitään tekemistä harjoittelijalle. Vaihdoin paikkaa 4 pv:n jälkeen. Kalevala oli tullut päätökseen.

Vein lapseni Vapriikin järjestämään kassipajaan, se oli lapsille. Alkuun näytettiin kaikki erilaiset tekniikat ja sitten alettiin hommiin. Kun hain lapseni tunnin päästä. Ohjaaja ei ollut ollenkaan ohjannut eskarilaista vaan hän oli piirtänyt ainoastaan kangastusseilla. Pettymys. No, tehtiin yhdessä sitten muutama sabluuna ja leimasinkuva kassiin. Kiva, että sai ihan ilmaiseksi tehdä kassin, mutta toteutus oli heikko. Liikaa lapsia? Liian vähän ohjaajia? 

Sillä aikaa kun lapseni teki kangaskassiaan, ehdin istua kahvilassa nuorimman nukkuessa ja äitini kiertäessä Revontulet-näyttelyn. Ostin yhden smoothien ja jäin katselemaan myyjiä. Hymytöntä palvelua. Minullekaan asiakaspalvelija ei sanonut mitään. Myyjä oli iältään n. 50+. Kerran n. 45 min aikana hän hymyili, kun työkaveri joka täytti astioita tuli ja sanoi jotain. Kun asiakas valui tiskille, hän vakavoitui. Ehkä hän ei tehnyt sitä tietoisesti, mutta joku asia pänni. Hän oli töykeän ja ylimielisen oloinen. Smoothie jäi ainoaksi ostokseksi koko 4h aikana.

Joskus meidän asiakaspalvelijoidenkin on hyvä pysähtyä katsomaan muiden toimintaa ja miettiä. toiminko itse noin? 

DJ tuli paikalle juuri kun diskon oli määrä alkaa ja sitten oli laitteiden kanssa ongelmia.Of course. Disko alkoi vartin myöhässä, mutta alkoi kuitenkin. Hetki oltiin ja sitten lähdettiin kotiin.

Nyt saatiin ainakin vuoden annos Vapriikkia..